Friday, September 5, 2014

DI SITULAH TEMPAT DAN MASANYA

Pelik-pelik je kan tajuk artikel kali ni.. agak entah apa-apa entah.. hehe.. Bukan apa, kali ni mizzi nak sentuh sedikit berkenaan tempat dan masa terbaik untuk kita melihat perkara dan personaliti kita di luar pengetahuan kita selama ini. Malah untuk artikel kali ini, mizzi ingin kongsikan bila dan di mana sebenarnya tempat dan masa yang sesuai untuk kita cungkil bakat baru, timba ilmu baru, dan cari kemahiran baru untuk kegunaan kita masa hadapan.

Mizzi selalu menerbitkan artikel berdasarkan pengalaman dan perkara-perkara yang mizzi sendiri pernah lalui. Mizzi lihat sekarang, keadaan Mahasiswa di Universiti sangat biasa dan mereka hanya mengamalkan rutin biasa yang senang untuk mereka lalui. Bangun pagi ke KELAS, selesai kelas balik MAKAN dan lepas makan balik BILIK.. dan itulah yang dilalui hari2 tanpa kita sedar rutin harian yang biasa ini sebenarnya tidak membantu kita dalam kita menggali perkara-perkara yang tersirat yang tidak kita nampak keberadaannya dalam diri kita. Sedangkan perkara itu amat penting untuk kita gunakan pada masa akan datang.

Ini antara pengalaman yang mizzi boleh kongsikan bersama dalam ruang yang mizzi bina ini untuk kita sama-sama berkongsi. Ini antara jawatan yang pernah disandang dan aktiviti bukan akademik yang pernah mizzi terlibat secara langsung semasa di Universiti

2013 – 2014 : President of Persatuan Kejuruteraan Awam
2012 – 2013 : President of Sekretariat Mahasiswa Fakulti Kejuruteraan Awam.
2011 – 2012 : President of Persatuan Kejuruteraan Awam
2011 – 2012 : Campus Student Representative Election candidate
2011 – 2012 : Secretary of Nexus of Science and Technology Student Association.
2010 - 2011 : Secretariat of ‘Tugas-Tugas Khas’ of Persatuan Kejuruteraan Awam.
2010 – 2011 : Vice President Nexus of Science and Technology Student Association.

Dengan jawatan yang disandang itu, sudah pastilah mizzi bergiat aktif dalam semua urusan dan aktiviti yang berada dibawah persatuan yang terlibat. Mizzi juga bergiat secara aktif dalam menguruskan Minggu Orientasi Universiti hampir setiap tahun dan setiap semester dan kemudian mizzi juga terlibat dalam mengendalikan Ambang Merdeka Festival Kemerdekaan Universiti pada tahun 2010. Di fakulti pula mizzi terlibat secara langsung dalam semua aktiviti bukan akademik dan program-program anjuran fakulti dan persatuan.

***

Apa yang ingin mizzi sampaikan, semasa kita dalam tempoh pembelajaran kita terutama semasa kita di Universiti atau mana-mana peringkat IPT, di situlah tempat dan masanya untuk kita mencari perkara-perkara yang terpendam. selain kita belajar di dalam kelas subjek-subjek pengajian yang kita ambil, kita perlu untuk memberikan ruang masa kita untuk kita cari kelebihan diri dan kita menimba pengetahuan dan ilmu luar bidang pembelajaran kita. Kemahiran Insaniah atau lebih dipanggil softskills sepatutnya kita bina semasa kita di Universiti. dari sudut komunikasi, jalinan dan jaringan industri, kemahiran dalam bermasyarakat dan berorganisasi, kemahiran-kemahiran lain yang mampu memberi isi kepada kita dan mencantikkan our own CV untuk kita bawa selepas kita tamat pengajian nanti.

Sebenarnya mizzi mula sambung belajar mizzi ke peringkat universiti semasa 2008 lagi. Mizzi telah menghabiskan masa mizzi selama 2 tahun pada 2008 dan 2009 menjadi pelajar yang biasa-biasa. melalui rutin harian yang biasa dan membuat perkara yang sama tiap-tiap hari. Bila mizzi sedar bahawa kita tidak boleh mengikut mereka yang biasa-biasa itu, kita kena jadi luar biasa. dan kemudian mizzi mula berjinak mengaktifkan diri dalam aktiviti bukan akademik di Universiti. dan kini alhamdulillah mizzi masih boleh laluinya dan masih boleh belajar. malah kini sudah melanjutkan diri ke peringkat lebih tinggi iaitu MASTER. Ingatlah sahabat-sahabat pembaca, di Universiti adalah tempat dan masanya untuk kita gain knowledge, develop softskills, dan cungkil our new talent serta perkara-perkara lain yang pasti membantu kita selepas tamat pengajian nanti. Hari ini ramai mahasiswa yang terlepas pandang dan ambil mudah perkara seperti ini kerana bagi mereka, pembelajaran itu lebih utama sedangkan selain itu banyak juga perkara lain yang menjadi keutamaan terutama untuk kita melangkah ke alam kerjaya.

"Untuk menjadi orang yang luar biasa, kita kena keluar dari keadaan selesa, hidup dengan perkara yang luar biasa"
dan kata-kata yang mizzi sering pegang "ADA ORANG MAMPU BUAT, KENAPA TIDAK AKU !!"

sekadar perkongsian bersama
dari,

2 comments:

. . fil . . said...

hai mizzi. saya pun student civil. boleh mintak tunjuk ajar lepas ni =)

Mizzi Ifwat said...

Boleh xde masalah.. sentiasa membuka ruang untuk sama2 kita kongsi ilmu..